Novosti

Informacije o festivalu

Damir Karakaš gostuje u Kvartu!

06.06.2019.

KvART '19 ugošćuje jednog od najplodnijih i najatraktivnijih hrvatskih književnih stvaraoca!

Damir Karakaš, književnik najpoznatiji po zbirci priča Kino Lika, koji je nedavno objavio hvaljeni roman Proslava, gostuje na KvART-u!

Cijenjenog hrvatskog knjiženika dovodi Udruga ZaPis, nastala iz želje da se u Zadru stvori krug unutar kojeg se može stvarati i promovirati književno stvaralaštvo. Ova godina im je "slavljenička", jer ZaPis obilježava deset godina kontinuiranog djelovanja, što je za jednu malu, neprofitnu udrugu u lokalnim okvirima zaista velika stvar.

- Ono što najviše veseli je i simbioza književne scene Zadra i projekta KvartArt. Nakon što smo imali promociju romana Antonija Barišića, radionicu pisanja i blackout poezije, ove godine u Zadar nam stiže jedan od trenutno najpopularnijih i vrijednih pisaca Hrvatske - i šire. Veselimo se još jednoj ležernoj večeri i to s ličkim literarnim majstorom u Kvartu, govori nam Iva Pejković iz ZaPis-a.

Karakaš je rođen 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je kao novinar Crne kronike Večernjeg lista,, nakon čega živi u Bordeauxu, Parizu i Zagrebu. Još kao tinajdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji. Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svojim najnovijim romanom "Proslava" Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje. U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja. Iako roman govori o mladom ustaškom vojniku čija je sudbina nakon rata najvjerojatnije tragična, u romanu politike gotovo da i nema.

Razgovor s Damirom Karakašem oko novog romana i mnogočega drugog održat će se 16. lipnja na lokaciji iza Gradske knjižnice Zadar.

 

Autor fotografije: Milomir Kovačević (preuzeto sa službenog Facebook profila Damira Karakaša)

Kvartovska priča: Mali Zadrani snimaju animirani film!

18.06.2019.

Mlada nagrađivana animatorica Antonija Veljačić, višegodišnja suradnica i voditeljica programa male škole crtanog filma Zagreb filma i dugogodišnja suradnica udruge Djeca susreću umjetnost, upoznala nas je sa svojom "ekipom" na KvArtu.

"Hip hop hooray" u Menzi

18.06.2019.

Na susretu u Menzi bilo je riječi o hip-hop aktivizmu, inspiraciji i načinu života. Masta Ace poručio je mladima: Vjerujte u sebe, ali uvijek imajte spreman ''plan B''!

Iskreno i bez kompromisa: Karakaš u KvArtu

18.06.2019.

Jedan od danas vodećih književnika Hrvatske, najprevođeniji autor po čijim se romanima i pričama rade predstave u kazalištu i filmovi, stigao je u goste zadarskim piscima udruzi ZaPis na KvART za njihov 10. rođendan.