Novosti

Informacije o festivalu

Sanja Petrovski: Suvremena plesna umjetnost u javnim prostorima ima sasvim novi život!

17.06.2017.

Pročitajte kvartovski razgovor s poznatom zadarskom koreografkinjom i voditeljicom Zadarskog plesnog ansambla, Sanjom Petrovski, koja nam je otkrila brojne zanimljivosti ''iza kulisa'' i kako se ansambl pridružio festivalu

Kako se ZPA uključio u festival?

Čula sam da se organiziraju kulturna događanja u prostoru predviđenom za centar za mlade, ili kulturni centar, što već. Došla sam s prijedlogom radionice i predstave, naišla na razumijevanje i odobravanje, pa smo se eto uključili. Zadarski plesni godinama je dio izvaninstitucionalne scene (Vod za kulturu, organizacija i okupljanje scene oko odlaska u Tvornicu kulture,Artikultura,..) pa smo eto automatski postali i dio KvartArt festivala.

ZPA vrlo često koristi upravo javni prostor za realizaciju svojih projekata - u čemu je ''moć'' tog vašeg pristupa?

Javni prostor je izazov! Predstave djeluju sasvim drugačije i nose snažniju poruku kada su izbačene iz klasičnih okvira i izložene javnosti. Kao diio urbane sredine, naročito u zadarskim okvirima, site specific teatar daje pečet kulturi življenja grada. Suvremena plesna umjetnost doista oživi u javnim prostorima.

Kakva je za vas bila ova školska godina?

Školska godina /za mene ili Ansambl, svejedno/, Kao i svake godine jako puno truda je uloženo da bismo uopće ostali na istom nivou, a kamoli napredovali.

Prošle godine ZPA je obilježio 25 godina rada izložbom u Loži i predstavom Arhiviranje, dobili smo Posebnu strukovnu nagradu druga plesnih umjetnika Hrvatske UPUH i UPPU Puls za doprinos pri decentralizaciji i promicanju plesne umjetnosti u Hrvatskoj, organiziramo evo 9. Monoplay, festival suvremenog plesa koji njeguje solo formu i dovodimo najbolje europske plesne umjetnike i pedagoge, dabome tu su i ljetne radionice STREAM Zadar, Večer plesne minijature, organizacija Svjetskog dana plesa, radimo novu premijeru na Zadarskom kazališnom ljetu, otvaramo Paško kulturno ljeto, sudjelujemo na festivalu u Salima...

Stvarno nikako da završi ova sezona!

Jeste li već posjetili programe u Kvartu i kako vam se općenito čini cijela ideja? Zahvaljujem !!

Bila sam u par navrata na festivalu KvartArt, najviše me se dojmila prezentacija ideja osmišljavanja prostora mladih arhitekata i Tadićev koncert.

Naša članica Josipa Štulić vodi radionicu, a u subotu Ansambl ima cjelovečernji program na pozornici ispred Gradske knjižnice.

Ludnica!

Eksplozivan završetak urbanog festivala KvartArt

18.06.2017.

Eksplozivan završetak urbanog festivala KvartArt u subotu navečer kulminirao je koncertom Sexymotherfuckersa na Glazbodormu. Okupljanje je započelo već u poslijepodnevnim satima, kada su se ekipe okupile kako bi odmjerile snage u pripremi roštilja pred ''strogim sudom''

Subotnje jutro u Kvartu u ritmu karaoka i bubnjara!

17.06.2017.

Subotnje jutro u KvartArtu započelo je veselo, velikim balonima od sapunice, dizanjem 30 metara uvis na dizalici vatrogasaca, bilo je tu i bubnjanja na džembeu, karaoka, limunade i voća...zaista pregršt događanja na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića u ''kvartu'' Voštarnica privuklo je Zadranke i Zadrane.

"Lice mista" i "Epilog" zasvirali na Glazbodromu

17.06.2017.

Petak, predzadnji dan KvartArt-a, bio je odlično posjećen, zahvaljujući cjelodnevnom programu, te svirkama dva zadarska benda na Glazbodromu, a posebno sjajan prizor bio je onaj efekt ''ekipe na zidiću''!