Novosti

Informacije o festivalu

"Tour d Vošta" - drugi pogled na zadarski kvart

16.06.2017.

Ako ste na dizalici Javne vatrogasne postrojbe doživjeli ''drugi pogled na Kvart'', svaka čast, ali još jedan pogled na Voštarnicu sjajno je omogućio arhitekt Pavle Marušić, koji je u četvrtak poslijepodne s grupom ''domaćih turista'' krenuo u Tour d' Vošta! I mi smo se pridružili ovoj điradi koja je sve samo ne klasična turistička priča - a to je šteta, jer priča o Voštarnici itekako je vrijedna i zanimljiva.

Sam naziv Voštarnica, smatra se, dolazi od tvornice za preradu voska i proizvodnju voštanica, koji se na tom području spominju još davne 1714. godine.

Povjerenstvo za izradu prvoga urbanističkog plana 1906. godine Voštarnicu i Brodaricu prozvalo je Novim Zadrom pa su tu krajem 19. stoljeća počele nicati obiteljske zgrade i vile.

Od Obale kneza Branimira, preko tzv. stare Voštarnice, put nas je vodio do centra KvartArt festivala, bivšeg vojnog kompleksa, a potom smo se zaputili i ''gore'', ulicom Stjepana Radića prema tzv. Kadinjači, Višnjiku, i danas vrlo modernom kompleku zgrada, uz legendarnih Pet nebodera.

A što Voštarnici nosi budućnost..?

Ostaje za vidjeti...

"Mali kemičari": Eksperimentiranje na otvorenom

20.06.2018.

Ples, glazba, poezija, svega toga ne fali nam u Kvartu, ali imamo mi i epruvete, plamenike i hrpu znatiželjnih mališana spremnih za pustolovinu za male kemičare!

Drama Plus u Dnevnom boravku "razotkrila" je Cara!

20.06.2018.

Drama Plus u Dnevnom boravku razotkrila je Cara! Riječ je o mladoj ekipi glumačkog ansambla koja pod budnim okom redatelja Vinka Radovčića sudjeluje na KvartArtu i ove godine.

"GRADIONICA": Pogledajte sjajne ideje za bolji Bili Brig

20.06.2018.

Kako transformirati Bili Brig u kvart što ugodniji i sadržajno bogatiji za život? Nekoliko sjajnih ideja stiže iz radionice zadarskih arhitekata.