Novosti

Informacije o festivalu

"Tour d Vošta" - drugi pogled na zadarski kvart

16.06.2017.

Ako ste na dizalici Javne vatrogasne postrojbe doživjeli ''drugi pogled na Kvart'', svaka čast, ali još jedan pogled na Voštarnicu sjajno je omogućio arhitekt Pavle Marušić, koji je u četvrtak poslijepodne s grupom ''domaćih turista'' krenuo u Tour d' Vošta! I mi smo se pridružili ovoj điradi koja je sve samo ne klasična turistička priča - a to je šteta, jer priča o Voštarnici itekako je vrijedna i zanimljiva.

Sam naziv Voštarnica, smatra se, dolazi od tvornice za preradu voska i proizvodnju voštanica, koji se na tom području spominju još davne 1714. godine.

Povjerenstvo za izradu prvoga urbanističkog plana 1906. godine Voštarnicu i Brodaricu prozvalo je Novim Zadrom pa su tu krajem 19. stoljeća počele nicati obiteljske zgrade i vile.

Od Obale kneza Branimira, preko tzv. stare Voštarnice, put nas je vodio do centra KvartArt festivala, bivšeg vojnog kompleksa, a potom smo se zaputili i ''gore'', ulicom Stjepana Radića prema tzv. Kadinjači, Višnjiku, i danas vrlo modernom kompleku zgrada, uz legendarnih Pet nebodera.

A što Voštarnici nosi budućnost..?

Ostaje za vidjeti...

Mural Valentina Radmana kao uspomena na ovogodišnji KvartArt

27.06.2018.

Odnedavno u ulici Stjepana Radića boravi jedna lijepa dama. Zapazit će je i građani i turisti. Riječ je o novom muralu Valentina Radmana! :)

Centar za mlade više nije "priča u oblacima"

24.06.2018.

O Centru za mlade mnogi novinari u Zadru pišu gotovo 15 godina. Ovaj je projekt uvijek ''visio u zraku'', ali priča se pokrenula u jednom novom smjeru. Centar za mlade možda nije pitanje dana, ali gotovo je s čekanjem. Gdje ima volje, ima i načina.

Uz roštiljadu i Kawasaki 3P završio ovogodišnji KvartArt festival

24.06.2018.

Subota, 23. lipnja, ujedno je bila i posljednji dan Festivala zadarske urbane kulture, KvartArt. Posjetio ga je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.