Novosti

Informacije o festivalu

Baš neka dobra subota: Live svirka na Sfingi i blagdanski sajam zadarskih kreativaca

18.12.2022.

Kakav prizor! Park s pogledom na more, u parku skulptura Sfinge o kojoj kruže mnoge priče (pa i ona da ispunjava želje), stotine lampica, štandovi prepuni ručnih radova, jedinstvenih proizvoda, slika, knjiga...

Posljednje izdanje KvArt festivala održano je 2019. godine, stoga ovo blagdansko "limited edition" mnogo znači svima, kako organizatorima, tako i publici. S Voštarnice smo se preselili na Brodaricu i tamo se odvija niz aktivnosti.

- Mislim da je KvArt onaj urbani festival koji nemamo često priliku vidjeti u Zadru, tim više su ljudi željni njega. Nama kao Gradu Zadru važan je jer ima revitalizacijsku funkciju, targetira neke prostore u koje treba vratiti život, budi kulturno umjetnički segment. Kroz projekt RECOLOR oživljava se upravo jedan takav prostor, park u kojem se nalazi danas obnovljena sfinga, a KvArt ovim putem stavlja jedan dodatan naglasak, potiče maštu - kako bi to sve moglo izgledati jednoga dana u odnosu na kako je sada, kaže Stefani Mikulec Perković.

Izložba fotografija Aleksandra Bonačića 'Sfingina sjećanja' postavljena je u samom parku. Koncept izložbe fotografija temelji se reinvenciji i rekreaciji vremena u kojem nastaje zadarska sfinga i kada u vili Attili živi obitelj Smirich. Autor se nadahnuo izvornim fotografijama obitelji koja je prije sto godina ponosno pozirala uz sfingu u svojem vrtu.

Za rekreaciju jednog davnog vremena i likovnu interpretaciju legende o sfingi Bonačić je okupio niz zadarskih umjetnika, među kojima je i Mario Padelin, Smirichev praunuk. Za uspješnu realizaciju projekta zaslužne su također Marija Šarić Ban (kostimografija), Maja Milošević (frizure) i Petra Ušalj (bodypaint art). Ostali sudionici snimanja su Anai Bacon, Robin Bacon, Zrinka Brkan Klarin, Ema Burčul, Leo Burčul te zadarski glumci Mia Zara i Alain Marin.

U Zadru djeluje velika kreativna snaga. Već smo se uvjerili u to na prošlogodišnjim izdanjima festivala. Re-kreativci su osvježenje na zadarskoj DIY sceni i nude zanimljive radionice.

Oni su već spremni za Božić i dosta toga su izrađivali u Sportskom Centru Višnjik. Sad već tradicionalno, izrađuju i čestitke za dom za starije i nemoćne Zadar sa učenicima iz ŠPUD-a, te vode kreativne radionice u kojima sudjeluju učenici iz zadarskih osnovnih škola.

Ukoliko ste zainteresirani, možete im se pridružiti 

Pridružila nam se i udruga Ahimsa koja je posebno ponosna na prvu knjigu Jurice Milina. Zbirka "Živite zajedno i sretno" nastala je kao spoj Jurinog likovnog i književnog kreativnog izričaja koji se međusobno nadopunjuju: 16 pjesama i 15 fotografija. Sadržaj knjige produkt je završnog rada Magdalene Rubeše, art terapeutkinje, i volonterskog angažmana Mire Treursić, članice Udruge mladih Ahimsa. Knjiga otvara prozor u svijet osobe s Downovim sindromom, a Jurica Milin primjer je kako se, s dobrim temeljima, osobe s poteškoćama mogu uspješno integrirati u društvo i učiniti ga još boljim. 

Baba Roga štand najuvrnutije i najšarmantnije je mjesto za one koji traže unikatne igračke. Iza tog bogatog asortimana stoji Ana Brkić. 

Andreja Lauš mlada je slikarica koja nam je predstavila svoje radove i tehnike kojima se služi.

Zadarski pisci (udruga ZaPis) ponudila je osim knjiga i majica i ad hoc anonimnu akciju, pa u kutijicu skuplja vaše želje i stihove. Nastat će zanimljiv kolaž. 

Pozornica je instalirana na zanimljivom mjestu, Varoška pivovara, Brlog i B2B barmeni točili su cugu, a oko 21 sat zasvirali su filipjanski Jeremiah's poznati po energičnim nastupima i progressive blues rock zvuku.

M.O.R.T. iz Sinja opravdao je epitet benda koji jednostavno poziva na punk blues feštu. Dodajmo svemu i činjenicu da je subota protekla u znaku pobjede hrvatske nogometne reprezentacije i osvajanja bronce na Svjetskom prvenstvu, pa se sva ta energija i optimizam moglo osjetiti u zraku.

Vremenska prognoza ide nam i večeras na ruku...nastavljamo u ritmu hip hopa uz domaće snage Peću i triljsku legendu Gršu.

Svojim djelima naš mali dio svemira čine boljim!

19.12.2022.

Udruga mladih Ahimsa dobila je priznanje od Regionalnog volonterskog centra Split za poseban doprinos razvoju volonterstva u 2022. godini.

Ništa sporo samo brate gas daj - hip hop fešta kod Sfinge za finale blagdanskog izdanja KvArt festivala

19.12.2022.

Ništa sporo samo brate gas daj, j***š Hollywood i američki san taj, palme high sky, more night drive... - hip hop fešta kod Sfinge za finale blagdanskog izdanja KvArt festivala ispunila je očekivanja!

Simpatična akcija: ZaPis na Sfingi prikupio želje i stihove

19.12.2022.

Sutra je novi dan, Sve- mir, Pređimo svi u zvijezde, Pjevam se, Najdraži su mi hitni poljupci, Nemoj starit bezveze nego živi život...