Novosti

Informacije o festivalu

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Zadrugart je u sklopu KvART '19 ugostio likovnog umjetnika, slikara iz Karlovca, Leonarda Lesića.

Radi se o samozatajnom kreativcu koji djeluje na različitim umjetničkim platformama, a najpoznatiji je kao muralist i to zbog svoje velike naklonjenosti ka uličnoj umjetnosti. Njegovi murali ukrašavaju javne površine rodne mu Duge Rese, Karlovca, Londona, a odnedavno i Zadra!

Naime, Lesićev stil savršeno se uklopio u koncept Zadrugarta i KvART-a, a to je želja da se kroz suvremene medije i sredstva građanima približe različite vrste umjetnosti, pa tako i ona klasična. Istodobno Lesić se uklopio i u ovogodišnju temu festivala, a to je stvaranje!

Prikazivanje zadarskog skladatelja Blagoja Berse kojim se jedan od partnera Zadrugarta i KvART-a, Koncertni ured Zadar, intenzivno bavi još od 2012. kroz Bersijadu – niz koncerata profesora, učenika i profesionalnih glazbenika i ansambala u čast Bersi – bio je više nego logičan.

Tako je na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Umjetnik koji je obilježio hrvatsku glazbu prve polovice 20. stoljeća, skladatelj koji u svom opusu savšeno sljubljuje aktualnosti svog vremena s mediteranskim izričajem, a za koji se inspirirao upravo u Zadru, gdje je živjela njegova obitelj, redovno je vodio i pisao dnevnik. Jedna od Bersinih poruka iz dnevnika toliko je svevremenska i inspirativna te je uz njegov lik pronašla svoje mjesto na novom kvartovskom muralu:

„Ni jedan se čovjek na ovome svijetu ne rađa, ne živi i ne umire, a da za sobom ne ostavi traga!“

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.

Relaksice promoviraju rekreaciju u KvArtu!

22.06.2019.

Sportska rekreacija trebala bi biti dostupna svima, kaže nam Katja Pijaca, žena koju će brojni Zadrani povezati s ''relaksicama''. Skupina ovih žena postala je mali brend grada Zadra i Zadarske županije, a kako je sve počelo? Prije četvrt stoljeća.