Novosti

Informacije o festivalu

Blackout poezija: Zadarski pisci aktivni i na Kvartu, a u rujnu ponovo Kalibar bestival

18.06.2018.

Udruga Zadarskih pisaca ZaPis na ovogodišnjem KvartArt festivalu sudjeluje i kroz program Blackout poezija. O čemu se radi?

Riječ je o interesantnom načinu inspiracije. Imate novine, kataloge, stripove, imate tekstualni predložak a na vama je da u njemu nađete - poeziju! U tome pomaže crni marker, a kada mašta proradi, poezija postaje i likovno remek djelo. 

Želimir Periš već nam je najavio novi Kalibar bestival, festival koji će se održati u rujnu.

Šesta je to godina festivalu koji je, podsjetimo, jedan od onih koji nakon turističke sezone mahom obojene festivalima glazbe i performansa, održava kulturno-književni duh grada na životu.

Za ZaPis je grad postao pozornica. Čitaju u parkovima, na rivi, trgovima... Oni žele biti dio gradskog pulsa i u tome itekako uspjevaju. Pozivaju ih knjižnice diljem županije. Pa čak i Festival cvijeća!

Ljudi se okupljaju oko ZaPisa baš zato jer se osjećaju ugodno, neopterećeni (akademskom) formom i klasikom književnih susreta koji predvladaju u gradu Zadru.

Prihvaćeni su u Gradskoj knjižnici Zadar koja im postaje novi dom (gasi se knjižara na Poluotoku), a njihove ''metode'' pristupa književnosti postaju sve inovativnije.

Osim klasičnih čitanja radova, nastavljaju s ugošćavanjima poznatih autora, postaju dio kulturnih manifestacija u gradu poput Zadar čita, obilježavaju primjerice Dan borbe protiv nasilja nad ženama čitanjem s megafona na Narodnom trgu, pokreću radionicu pisanja - prvu takvu u Zadru; programe sele i na druge lokacije (npr. atelier Benini) i u zadarske kafiće poput JazzVe, Đine, LiBara, a glas o Zadru i zadarskim suvremenim književnim strujama pronose u Šibenik, Split, Zagreb.

Gostuju na eminentnim književnim programima po Hrvatskoj, uvijek s malom ''reprezentacijom'' od po 3-6 autora, a njihova gostovanja mediji rado i neizostavno prate. Noć knjige, Dan solidarnosti, Valentinovo, ZaPis-ci redovito imaju ''temu'' oko koje grade svoj program. 

Od ožujka 2016. ZaPis izdaje Zapisnicu – fanzin za poticanje ljubavi prema književnosti i književnom stvaralaštvu. 

Prvi su u Zadar donijeli globalni projekt ''100 000 pisaca za promjene''.

''Kruna'' djelovanja za ZaPis postao je Kalibar bestival, festival koji su pokrenuli uz potporu lokalne samouprave i urednika Krune Lokotara koji je tada bio dio jake nakladničke kuće Algoritam. 

U međuvremenu, objavljuju se i neke nove knjige, a sa svojom prvom zbirkom priča ''Samo ti pričaj'' obilaze brojna mjesta. 

Članovi ZaPisa počinju pokretati i svoje vlastite projektiće, ovisno o vlastitim interesima, mnogi postaju moderatori književnih zbivanja u Zadru. Radove objavljuju u časopisima, zbornicima, online, stižu nagrade..!

Počinje suradnja i sa studentskim udrugama, studentski klub novi je prostor gdje se održavaju književni susreti uz udrugu ''Ludens''.

Pokreću svoju web stranicu i neizostavni su na društvenim mrežama.

Nedostatak prostora koji bi bio ZaPisov jedna je od najvećih bolnih točaka ove udruge. ''Ima ih posvuda'', ali velika je šteta da njihova energija nije koncentrirana u četiri zida s jednim velikim trosjedom, policom s knjigama, stripovima, pločama i diskretnom rasvjetom. 

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.