Novosti

Informacije o festivalu

Bogat filmski repertoar na KvART-u '19!

05.06.2019.

Zadarski kvartovski festival i ove godine donosi filmske uspješnice uz nekoliko zanimljivih kratkometražnih filmova lokalnih autora!

U nastavku donosimo pregled filmskih projekcija koje će se održati u sklopu festivala KvART '19!

PUŽIĆ SLIKAR je edukativni animirani film namijenjen djeci mlađeg uzrasta. Kroz zanimljivu i jednostavnu priču u kojoj su drugi likovni elementi:  tkz. ne-boje: bijela, crna i siva te pojam razvodnjavanja/nijansiranja i na kraju transformacije: boje se pod utjecajem kiše razvodnjavaju –  nestaju, da bi se ponovnom pojavom svjetlosti/sunca transformirale (transendentirale) u prirodni sklad boja na nebu: dugu! Igra bojama i očaranost prikazom duge na nebu pobudi u glavom liku – pužiću Petru želju da im uvijek bude blizu. Duga  saznaje njegovu skrivenu misao i daruje mu boje tako da ispuni njima njegovu kućicu. Pužić kreće svojom putem oslikavajući  bojama sve staze. Tako, na kraju, ova jednostavna priča poprima i značenje potrage za identitetom i ilustrira njegovo oblikovanje.

Producent: Vinko Brešan

Redateljica:

Manuela Vladić-Maštruko diplomirala je na temu ilustracije i metodike pričanja priča. Surađuje s muzejima i galerijama na osmišljavanju i vođenju pedagoških programa vezanih uz muzejske sadržaje. Napisala je i ilustrirala 12 autorskih slikovnica te ilustrirala brojne slikovnice hrvatskih i stranih književnika za djecu. Za svoj umjetnički rad primila je više nagrada i priznanja. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatskog društva pisaca  i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu i Zadru.

Vrijeme prikazivanja:    Ponedjeljak  |  17.06.  |  21.30  |  Voštarnica  |  7' 38''

Izvor: http://zagrebfilm.hr/puzic-slikar/ 

 

---------------------------------

 

FREE SOLO prati američkog penjača Alexa Honnolda u pripremama za uspon na El Capitan, bez užadi i druge sigurnosne opreme.

Najhrabriji penjači su oni koji se bave samostalnim slobodnim penjanjem, bez užadi i druge sigurnosne opreme. Osim toga, penju se na velikim visinama gdje i najmanja pogreška može imati smrtonosne posljedice. Upravo je to specijalnost Amerikanca Alexa Honnolda, kojeg film Free Solo prati u pripremama za uspon na El Capitan, legendarnu stijenu visoku 900 metara koja se nalazi u Nacionalnom parku Yosemite. Čak i uz sigurnosnu opremu, to je iznimno težak uspon, a da bi ga uspješno dovršio, potrebna mu je potpuna koncentracija. Honnold vjeruje da je upravo to razlog zašto nije uspio iz prvog pokušaja. Smatra da je bilo previše ljudi koji su ga došli gledati, a to se odnosi i na filmsku ekipu. Progovara o tome zašto se bavi solo penjanjem, o strahovima, obitelji i novopečenoj vezi s kolegicom penjačicom Sanni McCandless.

Redatelji:

Elizabeth Chai Vasarhelyi je nagrađivana redateljica i producentica. Njezin filmski prvijenac A Normal Life osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu Tribeca 2003. godine, a drugi film Youssou N’Dour: I Bring What I Love (2008) prikazan je u kinima u SAD-u i drugdje u svijetu. Free Solo (2018) njezin je najnoviji dokumentarni film.

Jimmy Chin je profesionalni penjač, skijaš, planinar, član atletskog tima North Face i član ekspedicija National Geographic Explorera. Posljednjih dvadeset godina redovito vodi i sudjeluje u izazovnim penjačkim i skijaškim ekspedicijama. Radi i kao redatelj i fotograf za National Geographic.

Vrijeme prikazivanja:    Ponedjeljak  |  17.06.  | 21.40  |  Voštarnica  |  1h 40'

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=urRVZ4SW7WU

Izvor: http://zagrebdox.net/hr/2019/program/sluzbeni_program/biografski_dox/free_solo

 

---------------------------------

 

IT IS NOT TOO LATE kratki je film nastao kao odgovor na autorovu čežnju za promjenom u društvu. Radnja je smještena u nekom neodređenom budućem vremenu u kojem je priroda zagađena, a čovječanstvo bačeno na koljena. Glavne emocije filma su histerija i agonija i kao takve imaju ulogu šokirati, probuditi te potaknuti gledatelja na promjene.

Redatelj:

Vladimir Miketa mladi je zadarski snimatelj i redatelj. Iako samouk, iskustvo na velikim projektima kao što su Igra prijestolja za HBO , The Terror za AMC i mnogi drugi su mu značajno pomogli u kreiranju vlastitog jezika u filmskoj formi. Težnja ka pozitivnim promjenama u društvu potakla ga je da svoju energiju usmjeri prema aktivističkom radu pa tako i ovaj projekt "It is not too late" nosi poruku: Još nije kasno za promjene.

Vrijeme prikazivanja:    Srijeda  |  19.06.  | 21.30  |  Voštarnica  |  6' 44''

Izvor: Vladimir Miketa

---------------------------------

 

FACES PLACES (Visages villages) – Agnès Varda, jedna od predvodnica Francuskog novog vala i profesionalni fotograf i zidni slikar J.R. zajedno se upuštaju u poseban umjetnički projekt. Njih dvoje skupa putuju Francuskom u posebnom kamiončiću opremljenom prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom svog putovanja. Puni inspiracije, oni kreiraju posebne velike fotografske murale individualaca, zajednica i mjesta kojima na taj način žele odati počast i priznanje. Putem će ova iskusna kinematografska veteranka i mladi umjetnički idealist uživati u svom neuobičajenom prijateljstvu dok razgovaraju i razotkrivaju svoje poglede na svijet na sebi jedinstven način. Film je to koji je imao nominaciju za najbolji dokumentarni film na Oscarima i Cesar Awards za 2018. godinu te nagradu publike na Toronto International Film Festival 2017. godine i nagradu za najbolji dokumentarni film na Film Independent Spirit Awards 2018. godine.

Redatelji:

Agnès Varda rođena je 30. svibnja 1928. godine u Bruxellesu. Njezini filmovi, fotografije i umjetnička djela uglavnom se fokusiraju na dokumentaristički realizam, feminističke teme i komentar društva uz upotrebu jedinstvenog eksperimentalnog stila. Smatra ju se jednom od ključnih figura razvoja Francuskog novog vala. Njezino odabiranje lokacija snimanja i korištenja neprofesionalnih glumaca bili su iznimno nekonvencionalni u kontekstu francuske kinematografije 50-ih godina.

JR je pseudonim za francuskog fotografa i umjetnika rođenog 22. veljače 1983. godine čiji je pravi identitet još uvijek nepotvrđen. Vodi se filozofijom da je ulica „najveća umjetnička galerija na svijetu“. U stilu crtača grafita, JR na javnim površinama postavlja svoje velike crno-bijele fotografije. Karijeru je započeo na ulicama Pariza, a njegov rad bavi se temama predanosti, slobode, identiteta i granica.

Vrijeme prikazivanja:    Srijeda  |  19.06.  | 21.40  |  Voštarnica  |  94'

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=KKbjnLpxv70

Izvor: http://www.discoveryfilm.hr/hr/film/info/1624

 

---------------------------------

 

DAN POD SUNCEM – Riječ je o 76-minutnom poetskom dokumentarcu koji je inicijalno nastao kao naručeni film o zadarskoj županiji. Zrnić je u dogovoru s producentima "domaći rad" pretvorio u autorski film i izborio se za koprodukciju s najuglednijim dokumentarističkim fondom na svijetu, nizozemskom zakladom Jan Vrijman. Tako je nastao za naše prilike doista unikatan film: cjelovečernji eksperimentalni dokumentarac. Film je premijerno prikazan na festivalu u Amsterdamu gdje je ušao u izbor 24 filma u konkurenciji. Tema "Dana pod suncem" tijek je jednog dana od zore do sumraka u sjevernodalmatinskom pejzažu. Zrnić montira titranja prirode, atmosferske mijene i ljudski rad sintetizirajući ih u lirsku cjelinu prožetu mistikom prirode.

Redatelj:

Vlado Zrnić neobična je pojava na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Po obrazovanju je slikar, učenik starinske i stroge venecijanske akademije, a afirmaciju je doživio kao video umjetnik. Zrnić je kao video-autor sklon refleksivnim, elegičnim i mističnim filmovima zagonetnog ugođaja i minimalističke filmske forme. Radi nešto što je sasvim izvan struje tradicionalnog videoarta, ali i hrvatske eksperimentalističke tradicije kojoj je pečat udarila tzv. Splitska škola eksperimentalnog dokumentarca.

Vrijeme prikazivanja:    Petak  |  21.06.  | 22.00  |  Bili brig  |  76'

Izvor: https://www.popcorn.hr/recenzije/view/132/

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.