Novosti

Informacije o festivalu

"Brodom do Brodarice" pravo je iskustvo!

16.12.2022.

Brodarica je kvart koji krije brojne zanimljivosti. Jedna od njih svakako je sfinga. Učenici Ekonomsko birotehničke i trgovačke škole Zadar imali u sklopu KvArt festivala priliku doživjeti jednu poučnu điradu. Pod vodstvom Zrinke Brkan Klarin, "Brodom do Brodarice" pravo je iskustvo.

Projekt RECOLOR, punog naziva "Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the adRiatic", provodi se u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Cilj projekta je poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalne turističke rute.

U ovom cilju udružilo se osam partnera iz Hrvatske i Italije: Grad Zadar, Grad Labin, Veleučilište u Šibeniku, talijanska regija Emilia Romagna, gradovi Campobasso, Urbania, Cividale del Friuli, Sveučilište u Bologni te konzorcij Montefeltro Sviluppo.

Odabrana pilot lokacija Grada Zadra je upravo lokacija zadarske sfinge smještene u Brodarici.

Osim obnove skulpture sfinge, niz je aktivnosti s ciljem valoriziranja lokacije poput izrade internetske stranice, promotivno-edukativnog videa, te nove turističke rute s pripadajućom brošurom i drugo.

Jedna ovakva zanimljiva tura u fokus stavlja znamenitosti i baštinske fenomene Brodarice: barkajole, povijesnu porporelu, privezišta, bitve, rezidencijalne vile, prva zadarska kupališta, destilerije, priče o pomorstvu grada, o sfingi, konzervatorima, arhitektima i umjetnicima te spomenicima koje ostaju iza njih kao pečat vremena. 

Autorica koncepta rute je Zrinka Brkan Klarin, djelatnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra koja je i licencirani turistički vodič.

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!