Novosti

Informacije o festivalu

Dalmacija ima i svoju tamnu stranu, svoj noir!

01.07.2023.

U Džungli pored Menze i točno ispod murala by Lonac, održan je zanimljiv program u sklopu festivala KvArt.

Predstavljena je zbirka Dalmacija Noir.

Suradnja Panacee i udruge ZaPis te urednice Marine Vujčić rezultirala je intrigantnom zbirkom kratkih priča obogaćene i noir fotografijama.

O knjizi su govorili Iva Pejković, Želimir Periš i Mirko Jamnicki Dojmi, a moderator Frane Herenda također je jedan od autora priče i koordinator za pripremu i distribuciju.

Zbirka kratkih priča Dalmacija noir projekt je udruge Zadarski pisci (ZaPis) koja okuplja priče petnaest autora od kojih su mnogi nagrađivani i afirmirani nizom književnih djela.

Foto: Jerolim Vulić

Priče prate fotografije zadarskih fotografa koji su prikazali i noir dimenziju Dalmacije: Aleksandar Bonačić, Adrijana Vidić, Jerolim Vulić, Tihomir Franov, Kažimir Markulin.

Zbirka je prava poslastica za sve željne napetog štiva s dozom mediteranskog dišpeta i humora. Prema riječima Ive Pejković, svaka od priča nudi drugu perspektivu neke od neuralgičnih točaka Mediterana, bilo da se odvija po najgorem zvizdanu ili u mračnoj kaleti, negdje u Zadru, Splitu, na otoku...Želimir Periš već se okušao u noiru kroz svoj roman Mima i kvadratura duga, a kratkom pričom obuzet je i Mirko Jamnicki Dojmi, zadarski generator spisateljskih talenata koji je kroz inicijative za zbirke Ponoćni tulum u školi i Gilera je zakon spojio mnoge danas plodne autore, pjesnike, pisce, novinare, profesore.

Pronađite zbirku danas i do nedjelje na štandovima KvArta i online!

"Dalmacija nije samo plavetnilo neba i mora, blještavilo sunca i plaža, hedonizam spize i vina s opijajućim mirisima Mediterana i zvučnom kulisom cvrčaka i galebova. Dalmacija ima i svoju tamnu stranu, svoj noir, kojeg se u ovoj zbirci dohvatilo petnaest pisaca kako bi ZaPisali svoje priče u žanru koji na vidjelo iznosi i dalmatinsku crnu kroniku.

Oni će nas povesti mračnim portunima, grobljima, neosvijetljenim kaletama, užarenim maslinicima i svakojakim poprištima mogućih tragičnih epiloga; upoznat će nas s autodestruktivnim, izgubljenim, smrtno preplašenim pojedincima, s krvnicima i žrtvama, netipičnim inspektorima i tipičnim Dalmatincima zatečenim u svijetu laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti. No čak i u ovom žanru preživljavaju crtice onog karakterističnog mediteranskog humora, suptilne ironije koja provocira mračnu stranu života i izražava dišpet prema svakoj nevolji, kao što je u Dalmaciji i red."

Marina Vujčić

 

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!