https://www.traditionrolex.com/10

https://www.traditionrolex.com/10

Damir Karakaš gostuje u Kvartu! - KVART

Novosti

Informacije o festivalu

Damir Karakaš gostuje u Kvartu!

06.06.2019.

KvART '19 ugošćuje jednog od najplodnijih i najatraktivnijih hrvatskih književnih stvaraoca!

Damir Karakaš, književnik najpoznatiji po zbirci priča Kino Lika, koji je nedavno objavio hvaljeni roman Proslava, gostuje na KvART-u!

Cijenjenog hrvatskog knjiženika dovodi Udruga ZaPis, nastala iz želje da se u Zadru stvori krug unutar kojeg se može stvarati i promovirati književno stvaralaštvo. Ova godina im je "slavljenička", jer ZaPis obilježava deset godina kontinuiranog djelovanja, što je za jednu malu, neprofitnu udrugu u lokalnim okvirima zaista velika stvar.

- Ono što najviše veseli je i simbioza književne scene Zadra i projekta KvartArt. Nakon što smo imali promociju romana Antonija Barišića, radionicu pisanja i blackout poezije, ove godine u Zadar nam stiže jedan od trenutno najpopularnijih i vrijednih pisaca Hrvatske - i šire. Veselimo se još jednoj ležernoj večeri i to s ličkim literarnim majstorom u Kvartu, govori nam Iva Pejković iz ZaPis-a.

Karakaš je rođen 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je kao novinar Crne kronike Večernjeg lista,, nakon čega živi u Bordeauxu, Parizu i Zagrebu. Još kao tinajdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji. Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svojim najnovijim romanom "Proslava" Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje. U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja. Iako roman govori o mladom ustaškom vojniku čija je sudbina nakon rata najvjerojatnije tragična, u romanu politike gotovo da i nema.

Razgovor s Damirom Karakašem oko novog romana i mnogočega drugog održat će se 16. lipnja na lokaciji iza Gradske knjižnice Zadar.

 

Autor fotografije: Milomir Kovačević (preuzeto sa službenog Facebook profila Damira Karakaša)

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!

https://www.traditionrolex.com/10