Novosti

Informacije o festivalu

Damir Karakaš gostuje u Kvartu!

06.06.2019.

KvART '19 ugošćuje jednog od najplodnijih i najatraktivnijih hrvatskih književnih stvaraoca!

Damir Karakaš, književnik najpoznatiji po zbirci priča Kino Lika, koji je nedavno objavio hvaljeni roman Proslava, gostuje na KvART-u!

Cijenjenog hrvatskog knjiženika dovodi Udruga ZaPis, nastala iz želje da se u Zadru stvori krug unutar kojeg se može stvarati i promovirati književno stvaralaštvo. Ova godina im je "slavljenička", jer ZaPis obilježava deset godina kontinuiranog djelovanja, što je za jednu malu, neprofitnu udrugu u lokalnim okvirima zaista velika stvar.

- Ono što najviše veseli je i simbioza književne scene Zadra i projekta KvartArt. Nakon što smo imali promociju romana Antonija Barišića, radionicu pisanja i blackout poezije, ove godine u Zadar nam stiže jedan od trenutno najpopularnijih i vrijednih pisaca Hrvatske - i šire. Veselimo se još jednoj ležernoj večeri i to s ličkim literarnim majstorom u Kvartu, govori nam Iva Pejković iz ZaPis-a.

Karakaš je rođen 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je kao novinar Crne kronike Večernjeg lista,, nakon čega živi u Bordeauxu, Parizu i Zagrebu. Još kao tinajdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji. Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svojim najnovijim romanom "Proslava" Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje. U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja. Iako roman govori o mladom ustaškom vojniku čija je sudbina nakon rata najvjerojatnije tragična, u romanu politike gotovo da i nema.

Razgovor s Damirom Karakašem oko novog romana i mnogočega drugog održat će se 16. lipnja na lokaciji iza Gradske knjižnice Zadar.

 

Autor fotografije: Milomir Kovačević (preuzeto sa službenog Facebook profila Damira Karakaša)

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.