Novosti

Informacije o festivalu

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a svakako je važna radionica Javni prostori po mjeri mladi - o aktivističkom djelovanju mladih kroz kreativno izražavanje
Udruge Prizma.

Održan je i razgovor s američkom književnicom Katherine Arden. Najveća svjetska knjižara Amazon proglasila je Medvjeda i Slavuja najboljim djelom u objedinjenim žanrovima fantastike i znanstvene fantastike 2017. godine. Ta knjiga, s nastavcima Djevojka u tornju i Zima za vješticu, tvori trilogiju Zimska noć, nominiranu za nagradu Hugo u kategoriji najboljeg serijala 2020. godine.

Udruga izviđača Zarus podučila nas je izradi filtera za vodu.

U Džungli ponovo panel Mladi iz druge perspektive: Iskustva u radu s mladima.
Antonija Kero "ispitala je" Matiju Šango Šimurina, voditeljicu kazališne udruge Igrajmo se i predsjednika Astronomske udruge Zadar, Dalibora Bučića.

- Potičemo kreativnost i samostalnost djece i mladih, i sami se iznenadimo koliko su motivirani. Bojamo, režemo, gledamo crtiće, koristimo teleskop, surađujemo i sa Sveučilištem, sudjelujemo na Noći istraživača, Festivalu znanosti...., naveo je Bučić.

Odakle im volja, mnogi ih pitaju.

- Kad osjećaš da si to jednostavno ti, onda to više nije posao, nego poziv, kaže Šango Šimurina. Dva je desetljeća s udrugom Igrajmo se producirala niz predstava i projekata koje se bave problematikom koja muči mlade, ali i koja ih potiče na kreativan rad. Oni često sudjeluju u cijelom dramskom procesu, snimaju video materijale, dizajniraju, mijenjaju scene...

Pisanje u ženskom ključu: razgovor s književnicom Marinom Gudelj vodila je Nives Cukor Ferhatbegović. Gudelj za Zadar vežu sjećanja na studij, a svoj roman Nedovršena smjestila je upravo ovdje. Njezina osobna mjesta i preokupacije našle su se u romanu, a priznaje da joj ipak više leži kratka priča kao forma.

I još jedan podcast Antonia Šarića Svijet oko mene predstavio je rad Klinike Denisa Kataneca! Urbofon Live u Kvartu nastavljen je uz koncert. Bend oformljen oko kantautora Denisa Kataneca otprije poznatog po projektima FELON i Okanagan LTD te mnogobrojnim nastupima u Hrvatskoj i regiji, žanrovski se može opisati kao mješavina avant-folka, shoegazea, psihodelije i eksperimentalne glazbe.

Katanec je prepoznatljiv autor intimnih i emocionalno nabijenih tekstova i pjesama koje upotpunjuje aranžman cijelog sastava Klinike, a publiku ne ostavlja ravnodušnom.

 

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Dalmacija ima i svoju tamnu stranu, svoj noir!

01.07.2023.

U Džungli pored Menze i točno ispod murala by Lonac, održan je zanimljiv program u sklopu festivala KvArt.