Novosti

Informacije o festivalu

Garage rock po zadarski, njihova glazbena priča traje! Pričali smo s bendom Torpedo

25.06.2023.

Garage rock po zadarski! Elkan Petrov, Toni Krneta i Dominik Brlek Drle spremaju se za nastup na KvartArt festivalu, a mi smo provjerili kako je ''reinkarniran'' ovaj band nastao još u školskim klupama Pomorske škole Zadar.

Njihova glazbena priča traje unatoč brojnim životnim okolnostima, ali ljubav i entuzijazam u stvaranju glazbe je konstata. Posljednja svirka bila je 2019., a onda se dogodila pandemija, a i član banda Toni je radi iste zaglavio malo duže na brodu.

Uz svakodnevne poslovne obveze, biti dio banda je nešto lijepo, obogaćuje te i jednostavno ne možeš odustati kada te ispunjava zadovoljstvom, slažu se moji sugovornici.

S dečkima sam provela poslijepodne na "lokaciji", odnosno mjestu gdje se spaja skvot - tzv. Menza i Centar za mlade.

Gitare su iz šezdesetih, električna je custom-made poboljšana, a bas je originalan priča mi Elkan. On je i autor većine tekstova. Pitam ga kako nastaju, je li ona osoba koja izbacuje "in the moment", i kaže mi da jest. S tim da istodobno nastaje i glazba i aranžman.

Iako je plan bio izbaciti album na zimu, malo je zaštekalo, ali dobre volje ne nedostaje. Renato Babić dobri je duh ovog banda, kod njega u studiju se snimaju i peglaju pjesme, kaže mi Elkan.

- Imamo spreman repertoar za koncert na Kvartu i jako smo počašćeni što ćemo dati sve od sebe, čut ćete pjesme koje nismo još snimili i nešto obrada, zvučat će kao mi ali još žešće! Ne definiramo se baš strogo, rokeri smo i naši uzori u glazbi već su dugo jednaki, gotovo klasični; svatko od nas ima neke svoje favorite, to su nijanse, ali počivamo na istoj rock bazi.

No bubnjar Drle, inače iz Karlovca, ipak lagano vuče prema metalu. Od black metala pa do bluesa, a bavi se muzikom od kada zna za sebe. Pohađao je glazbenu školu, svira gitaru, ali bubnjevi su njegova strast. Šest je godina u Zadru.

Iza Torpeda dva su video spota, koje su snimali za dva singla, a posljednji je bio divna suradnja s Dorijanom Dukićem i montiran je poput filma s blagom jezom - poput sna, noćne more protagonista, usamljenika. Pogledajte Mrtvu stražu.

Lijepa suradnja veže ih i s kreativcem Marinom Franićem, koji je za njih izradio unikatnu ilustraciju galeba Slavka, cover za EP Na plaži.

Ekipu koja ih čeka na Kvartu - Alergiju i The triggers - poznaju i poštuju, a sada će po prvi put podijeliti stage. 29. lipnja. Kvart.

Vidimo se !

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!