https://www.traditionrolex.com/10

https://www.traditionrolex.com/10

GRADIONICA: Proglašeni su najbolji radovi arhitekata za uređenje Vruljice! - KVART

Novosti

Informacije o festivalu

GRADIONICA: Proglašeni su najbolji radovi arhitekata za uređenje Vruljice!

20.06.2019.

Završen je projekt "Gradionica" i proglašeni su najbolji radovi mladih arhitekata za uređenje Vruljice! Prvo mjesto glasa publike pripalo je ekipi Playscape, a stručnog žirija ekipi Periway.

Vruljica je jedan od značajnih zelenih otoka grada Zadra i zaslužuje posebnu pažnju. Iznimno nam je važno da se čuje glas građana prije bilo kakve intervencije u prostoru, kaže pročelnik Šime Erlić, a mi smo bili na izložbi ideja "Gradionice" na kojoj su rješenja za uređenje parka Vruljica ponudile mladi arhitekti.

Oni su bili podjeljeni u grupe, a glas građana ''osiguran'' je kroz anketu koju je proveo Eko Zadar.

Prvo mjesto glasa publike pripalo je ekipi Playscape, a stručnog žirija ekipi Periway.

- Naša je ideja polaznica bila kružna staza koja integrira park i artikulira rub, kazala nam je ispred ekipe Periway Željka Tonković.

- Polazeći od analize trenutnog korištenja parka Vruljica, kao i od rezultata anketnog ispitivanja, uočili smo potencijale ovog prostora. Premda je jedan od najvećih gradskih perivoja, prostor parka nije dovoljno iskorišten, pogotovo gornji dio pod borovom šumom koji je zapušten i neodržavan. Zaključili smo da je park Vruljica tranzitnog karaktera te da su postojeći pješački putovi važni zbog povezivanja različitih dijelova grada.

Njihov koncept materijalizira se u vidu kružne staze koja ima trivalentnu ulogu: rješavanje rubnih problema parka, artikuliranje ruba parka i povezivanje njegovih različitih dijelova.

Sve intervencije u prostoru događaju se uz stazu, ostavljajući središte parka netaknutim. 

Najveći problemi parka, poput buke i nepropisnog parkiranja, pojavljuju se upravo na rubu. 

- Naša staza raznim oblikovnim i programskim intervencijama odgovara na te probleme, pritom artikulirajući nedefinirane rubove prostora.

Drugi bitan čimbenik je povezivanje  svih dijelova parka koji omogućuje kontinuirani doživljaj kroz proživljavanje različitih ambijenata. Staza je prilagođena pješacima koji samo prolaze kroz park kao i trkačima/rekreativcima koji trenutno koriste tek manji dio parka. 

Duž cijele staze predviđena je nova urbana oprema (klupe, rasvjeta, koševi za otpatke, česme s pitkom vodom, izložbeni paneli). 

- Uz samu šetnicu predvidjeli smo manje intervencije kojima bi park dobio nove sadržaje: galerija na otvorenom, graffiti park, hammock park, outdoor fitness park, prostor za kulturna događanja, prostor za piknik. 

Dječje igralište koje je odijeljeno potokom povezali bi novim drvenim mostom.

S novom kružnom šetnicom i sadržajima park Vruljica zadržava intimni karakter, ali postaje i kvalitetan javni prostor prilagođen svim generacijama.

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!

https://www.traditionrolex.com/10