Novosti

Informacije o festivalu

Jučer kasarna, danas bivša vojarna, što želimo sutra?

14.06.2017.

KvartArt! Platforma za razvoj zadarske urbane kulture cvjeta! Čemu sve to? Kako pristupiti problematici bivše vojarne? Što žele građani, što bi voljeli imati u svom gradu i ima li smisla nadati se da će ova pozitivna energija uroditi nekim konkretnim rješenjima? O tome je bilo riječi na tribini koja je održana u ''Menzi" vojarne na Voštarnici

''Nema kukanja, ne smijemo stati'', poručila je Nives Kozulić, predsjednica Društva zadarskih arhitekata koja desetljećima djeluje u području urbanog prostora grada Zadra, a na tribini Eko Zadra koja je održana upravo u jednom od devastiranih lokacija ''crnih točaka'' grada, menzi bivše vojarne na Voštarnici.

Festival KvartArt u punom je zamahu, a zamah su pokazali i sudionici tribine, koja je okupila i organizatore i ''konzumente'' sadržaja urbanog festivala.

Nives Rogoznica ispred Eko Zadra iznijela je neke od građanskih prijedloga i ideja koje su anketnim prikupljanjem evidentirani, poput onoga da bi u kompleksu vojarne trebao niknuti trg, preko nekih specifičnih ideja npr. zen park, urbani vrtovi, pa čak i podzemna garaža. Bilo je tu i spominjanja fontana, bazena i nebodera...

No, ova ozbiljna tema zahtjeva ozbiljno promišljanje, a njega su ponudili mladi arhitekti na Gradionici o kojoj je više informacija dala arhitektica Nina Ninčević.

Ona je naglasila neke od elemenata low budget rješenja za kompleks koja su ponudili mladi timovi arhitekata, te kazala kako je definitivna potreba građana za nekim svojim prostorom djelovanja s obzirom da nas lovi klaustrofobija od Poluotoka (dugo, toplo, turističko ljeto, op.a.)

Postoji čak i ideja da se oformi ekspertni tim koji bi gradonačelniku iznio konkretne prijedloge, te pokretanje građanske peticije za ovaj prostor.

Željka Tonković, sociologinja koja se posebno bavi sociologijom javnog prostora i na tribinama poput ove stalna je sudionica već niz godina, prisjetila se 2005. godine kada je srušena ograda koja je razdvajala Gradsku knjižnicu i obližnju školu i već tada se razvila jedna pozitivna energija koja se danas osjeća na KvartArtu.

[[Gradionica - ekipa koja je ponudila vizije za budućnost vojarne ]]

 

"Postoji veliki interes građana i velike su potrebe za različite programe, posebno kulturne i umjetničke. Fokus je na participaciji građana u kulturnom životu grada; mislim da je to potrebno ne samo kvartu kao takvom, već gradu u cjelini.

Što učiniti s ovim prostorom?

Neka se čuje glas građana, ovo je velik i vrijedan prostor. Mislim da se mora ići u smjeru participativnog upravljanja.

Svjedoci smo komercijalizacije i turistifikacije Poluotoka, riva se sve više komercijalizira. Nedostaje nam prostor za aktivnu kulturu.

Nezavisna scena odradila je velik dio posla. Uredila je i ovaj skatepark. Tu je i Nigdjezemska. Sve intervencije neka krenu i od postojećih korisnika, da se ne dogodi da ostanu nevidljivi'', poručila je Tonković.

Upravni odjel za EU fondove Grada Zadra koji je i organizator KvartArta na tribini je dao svoj glas kroz pročelnika Šimu Erlića, koji se osvrnuo na činjenicu da se zakonima i pravnim uredbama nalazimo u pat-poziciji jer su dvije velike parcele u vlasništvu države; a kompleksnost prostora najveći je problem u realizaciji novog zadarskog urbanog centra.

''Jedna od intencija festivala upravo je i promišljanje javnog prostora, Grad je više puta tražio rješenja, ali i uz najveći mogući angažman, sve ide jako sporo''.

No, ono što Erlić ističe jest činjenica da je KvartArt, ako se i ne dogodi ništa u smislu ''gradnje zgrade'', već iskristalizirao ono što se treba postići - oživotvorenje prostora, pa i samoinicijativno okupljanje i organizacija različitih događanja, a spomenuo je i "Nigdjezemce'' koji već u punom smislu i žive taj toliko željeni Centar za mlade.

"Poluotok će uvijek imati svoju dušu, ali ne treba bježati od toga da je on jedan izlog i turistički centar. Bit ću presretan ako ovo bude novi gradski centar'', zaključuje Erlić.

[[ TO BE CONTINUED...]]

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.