Novosti

Informacije o festivalu

KvART ’19  |  LIKOVNA KOLONIJA

09.06.2019.

KvART '19 i HDLU Zadar dovode renomirane umjetnike s hrvatske likovne scene!

Likovna kolonija održat će se od 15. do 20. lipnja u organizaciji HDLU-a Zadar, a vodit će je sljedeći umjetnici:

 

1. HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ

Rođen je 28.travnja, 1971. godine u Zagrebu. Završio je grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu te diplomirao slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa prof. Ðuro Seder). Studijski je boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Član je HZSU-a (Hrvatska zajednica samostalnih umjetika) i HULU-a Split. Osim slikarastva bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao je na tridesetak samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu i Bolu na otoku Braču.

Peruzović: „Moji slikarski interesi su prilično široki, to je rezultiralo i brojnim ciklusima koji nisu uvijek linearni, već se vrlo često odvijaju ciklički ili paralelno. Volim se igrati i eksperimentirati, sintetizirati različita iskustva u nove cjeline. Kad se zasitim jednog, prelazim na drugo. Upravo je to razlog zašto mi je ponekad teško opisati svoje slikarstvo u par riječi. Često se čini kao da pojedine slike nije slikao isti autor, ali ipak se osjeća nešto što im je zajedničko. Raspon mojih tema kreće se od akta, ljudske figure, biljnog i životinjskog svijeta, sakralnih motiva, simbolističkih kompozicija pa sve do apstrakcije s elementima geometrije, kaligrafije i snažne crtačke gestualnosti.“

 

2. ŽELJKO MUCKO

Akademski slikar, Željko Mucko (Koprivnica, 1959.g.) istaknuti je pripadnik suvremene hrvatske likovne scene. Ostvario je vrlo zapažen i slojevit opus, izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u domovini i inozemstvu; član grupe Contra.

Mucko hodi negdje između apstraktnog i figurativnog, negdje svijest promatrača vodi od apstraktnog prema naznakama forme, negdje pak ide u obrnutom smjeru, miješaju se njegov smisao za pejzaž, portret, mrtvu prirodu i druge motive, njegove vedute negdje kao da se ruše sa zemlje, a negdje kao da rastu i nestaju u apstrakciji izravno s neba, boje su mu blage, a tematski apostrofira ciljne zamisli uporabom nešto snažnijih i odvažnijih tonova, što je, koliko sam upućen u autorovo stvaralaštvo, tipično za moderne hrvatske umjetnike, objašnjava Dragan Marijanović.

Mucko: „Ponekad me plaši količina informacija i umjetničkih praksi na globalnoj sceni. Ipak, ono što mene interesira i uzbuđuje jest likovna priča, tj. slikarstvo kako ga ja shvaćam. Ono što me smeta kod nas je stav da samo ono što je aktualno u svijetu ima vrijednost a sve ostalo je prošla stvar, dok vani paralelno egzistiraju sve poetike. To je problem malih sredina.“

 

3. IVAN LISTEŠ

Rođen 18.08.1983. u Splitu. Završio je Srednju školu Likovnih umjetnosti u Splitu 2001. Diplomira slikarstvo 2008 na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof, Nine Ivančić. Sudjelovao je u više umjetničkih radionica i skupnih izložbi.

„Naglašenom simbolikom tradicionalnih motiva Ivan Listeš na angažiran i duhovit način interpretira rodni kraj kroz nadrealni svijet svemirskog podmorja. Pritom suptilno potiče promatrača na vlastito promišljanje o prioritetima: sačuvati staro ili izgraditi novo, očuvati svoje ili privući tuđe, cijeniti duhovno ili iskoristiti materijalno. Odgovor na svako od tih pitanja individualan je odraz karaktera pojedinca.“ (iz predgovora izložbe)

 

4. DARKO JOVANOVIĆ

Rođen je 1965. godine u Osijeku, gdje je završio osnovnu školu, kao i srednjoškolsku naobrazbu. Nakon toga upisuje Veterinarski fakultet u Sarajevu. Zbog rata prekinuo je studij na fakultetu u Sarajevu. Danas živi i radi u Osijeku, bavi se uramljivanjem slika, a uz to i slika.

Počeo je slikati u djetinjstvu i sklonost k likovnom izražavanju je ostala. U zadnjih šest godina aktivnije se bavi ovom umjetnošću. Prije je slikanje za njega bilo na neki način hobi, no sada je to, uz uramljivanje slika, osnovno zanimanje kojim se bavi. 

"Jovanović bilježi čak i ono što je podmetnuto: zaboravljanje, usamljenost ili strah. Uvodi osobnu likovnost, tehnološki razlivene slike, prepoznatljivu i svojstvenu na ovim prostorima samo njemu. Autor je bogatu fantazmagoriju pretočio u slikarsku parabolu između života i smrti. Kao da su snovi detaljima na slikama otvorili i izoštrili jedan novi svijet ljubavi i nade“, objašnjava Zoran Gashi.

 

5.  DRAGAN JELAVIĆ - PROFA

Predsjednik HDLU-a Zadar, Jelavić: „Možda dječak s kritičkim zanimanjem za svijet u kome se nalazi, a isto tako čovjek neprilagođen svijetu u kome se nalazi. Slikar, kipar, stolar, električar... Ne znam, ne volim reći umjetnik, jer je to prevelika riječ za malog čovjeka kakav sam ja. Da, u svakom slučaju volio bih biti umjetnik jer je za mene to posebna kategorija ljudi, no ako ste slikar, kipar ili radite portrete na rivi ili trgu, ne znači da ste automatski i umjetnik. A kao što bi Arsen rekao: 'izludjet ću od istosti'.“

Intervju s predsjednikom HDLU-a Zadar možete pročitati na:

https://www.zadarskilist.hr/clanci/20102016/zelimo-pristojnu-galeriju-u-kojoj-bi-nasi-clanovi-mogli-lakse-doci-do-publike

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!