Novosti

Informacije o festivalu

KvART '19 | Smart Kvart: Makerspace

28.05.2019.

Dnevni boravak Kvarta, odnosno prostor neposredno uz Gradsku knjižnicu Zadar, ove godine postaje zona stvaranja u kojoj će svi koji navrate do Kvarta imati prilike uključiti se, naučiti kako stvoriti nešto novo te iskoristiti vlastiti stvaralački potencijal!

Ovogodišnji KvART '19 u centar zbivanja stavlja “stvaranje” kao pokretačku snagu razvoja svakog pojedinca i društva. Mod kreiranja, stvaralački zanos i energija koja se pri tome oslobađa pokretač su pozitivnih društvenih promjena i izgradnje proaktivne zajednice. Ujedno je to i glavna tema ovogodišnjeg KvART-a koja će se predstaviti javnosti pod zajedničkim nazivom „Smart Kvart: Makerspace“.


Dnevni boravak Kvarta, odnosno prostor neposredno uz Gradsku knjižnicu Zadar, ove godine postaje zona stvaranja u kojoj će svi koji navrate do Kvarta imati prilike uključiti se, naučiti kako stvoriti nešto novo te iskoristiti vlastiti stvaralački potencijal!


Kroz 9 dana festivala, a posebice vikendima, u Kvartu će se pokazati na koji način uz pomoć uređaja reciklirati i prerađivati plastični otpad, crtati s 3D olovkama, stvarati konstrukcije od slamki i izrađivati papirnati strujni krugovi, ali i ukrašavati stolice, izrađivati origamiji i avioni od papira, te de se zainteresirani moći upoznati s robotikom, Arduino igricama, meteorologijom, astronomijom, kemijom ali i brojnim drugim zanimljivim sadržajima!


S posebnim zadovoljstvom najavljujemo dolazak udruga FabLab i STEAM Hrvatska koji nam donose pregršt radionica na temu digitalne proizvodnje, dizajna promišljanja, biosignala i ostaloga, čime podjednako pokrivaju tehnološku, ali i ekološku komponentu, kao jednu od gorudih problema današnjice, te cijenjene i dobro znane lokalne aktere – od Ante Marjanovića, zadarskog profesora i člana Zadar Developers Hub-a, koji godinama organizira radionice i educira djecu i mlade inovativnim sadržajima, preko Centra izvrsnosti za fiziku Grada Zadra i Društva pedagoga tehničke kulture Zadar, sve do Aerokluba Zadar i Astronomsko astronautičkog društva Zadar koji će djeci, mladima i odraslima približiti svijet koji se odvija iznad nas.


Stvaranje je tema prožeta kroz sva umjetnička područja KvART-a. I zato će se na KvART-u održati likovna kolonija u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, dramska radionica pod palicom akademskog glumca Luke Barešića, radionica blackout poezije u organizaciji ZaPisa, language café koju će na francuskom jeziku voditi Rea Lujić ispred Hrvatsko-francuske udruge Zadar i udruge CINAZ, filmska radionica u izvedbi zagrebačke udruge Djeca susreću umjetnost poznatijih po organiziranju filmskog programa Sedmi kontinent, parkour radionica u organizaciji zajednica parkour udruga iz zemlje i inozemstva, pored brojnih glazbenih radionica vođenih domaćim i stranim glazbenicima o kojima više možete saznati na službenoj internetskoj stranici festivala i daljnjim našim objavama.


Pozivamo vas da nas pratite putem društvenih mreža – Facebook, Instagram – i da od 14. do 22. lipnja stvaramo zajedno!

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.