Novosti

Informacije o festivalu

KvArtovski dnevni boravak postao laboratorij na otvorenom

15.06.2019.

3D sveti Donat, roboti, oslikani namještaj, sve na jednom mjestu, naravno, na KvArtu! Danas se dnevni boravak festivala pretvorio u pravi laboratorij na otvorenom.

Zagrebačka udruga FabLab posebno nas je oduševila svojim makerspace-om, donoseći u Zadar reciklažu i proizvodnju bioplastike, igru s 3D olovkama, brushbot i sl.

"Bavimo se promocijom novih tehnologija i digitalnom proizvodnjom. Donijeli smo 3d printer i rezač folija s kojim se recimo mogu proizvoditi crteži na tekstilu. Tu je i laserski rezač, Teslina zavojnica, levitirajući uređaj, predmeti kriptokulture. No, to su samo alati, a naša je priča puno šira. Cilj nam je poticanje kreativnosti, maštovitosti i otključavanje ideja kod mladih. Najvažnije nam je obrazovanje, a najviše radimo s osnovnoškolcima. Oni su strašno otvoreni prema novim idejama. Ovakav događaj poput Kvarta je odličan primjer uključivanje makerspacea u lokalnoj zajednici i buđenje poduzetničkog mentaliteta. Želimo da mladi vide da se njihove ideje ne moraju realizirati negdje daleko, nego upravo ovdje!'', kazao nam je predsjednik FabLab udruge, mr.sc. Roberto Vdović.

U budućnosti planiraju još jaču suradnju s kolegama u Zadru i Zadarskoj županiji. Nekoliko europskih partnera bit će uključeni u tu priču.

U Dnevnom boravku danas su se okupili i mladi tehničari sa setom radionica, izrađivao se magnet za ključeve, darovne kutijice, držači za mobitele... svoje su ideje izložili i članovi Društva pedagoga tehničke kulture Zadar, a Martina Beneta vodila je radionicu "Ukrasimo stolice".

Strukovna škola Vice Vlatkovića prezentirala je svoju opremu u sklopu promocije izvora obnovljive energije. PPVS Stanka Ožanića pobrinula se za zdrave zalogaje.

A da ne pofali kulture, pobrinuli su se naši lutkari s predstavom "Punch and Judy".

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!