Novosti

Informacije o festivalu

Maleni i veliki: Počeo KvArt na Brodarici, ukrcali smo se u Bajkoplov

15.12.2022.

Osmijesi na licima štićenika Doma za starije Sfinga u zadarskom kvartu Brodarica danas su bili toliko potrebni - tmuran dan pao je u drugi plan, jer im je stigla jedna posebna družina!

Mogli bismo reći, bajkovita, jer Željana Bulat i njezine kolegice, zadarske učiteljice majstorice pripovijedanja, donijele su čaroliju pripovjedanja priča za njih i njihove male goste, dječicu iz DV Radost PO Grigor Vitez.

I mi smo se ukrcali na "Bajkoplov" i ponovo spoznali terapeutski učinak priča.

Posebno kada se radi o tzv. storytellingu, dakle, ne klasičnom čitanju teksta, već njegovoj interpretaciji. Priče na neki način same pronalaze put do pripovjedača, a u Zadru imamo pravu malu reprezentaciju pripovjedačica, Željana, Nina, Jadranka - svaka je storytellerica posebna i drugačija! Povest će slušatelje u novi svijet, prenijeti neku novu energiju, specifičnom osobnošću, glasom, vokalizacijom, pa i kostimom i rekvizitom.

Bajkoplov je održan u sklopu projekta KvArt, urbanog zadarskog festivala, koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte te kroz njih ima za cilj revitalizirati zapuštene javne prostore, potaknuti novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova te promovirati urbanu kulturu i popularizirati mladenačku umjetnost.

Osim što ove godine seli na novu lokaciju u Park Sfinga na Brodarici, mijenja i godišnje doba održavanja.

Izoliranost i odvojenost kao posljedica pandemijskih godina upravo su ono čemu KvART prkosi. Zato i ove godine KvART oko sebe nastavlja okupljati brojne aktere i pokretače lokalne zajednice okupljenih oko teme zajedništva, stvaralaštva, umjetnosti, životnih radosti, pomaganja jedni drugima, topline, obitelji. Jer ŽIVOT JE U KVARTU!

U Dječjem vrtiću Grigor Vitez nastavljen je program uz projekciju Karneval životinja u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, dok je Aladin u izvedbi Dragon Teatra djeci OŠ Šimuna Kožičića Benje uljepšao jutro.

U parku Sfinga ova tri festivalska dana vidjet ćemo plakat Advent(ure): Daruj se knjigom!; sa QR kodovima preporuka za čitanje učenika Gimnazije Franje Petrića Zadar i knjižničarke Hajdi Škarica, koji će biti postavljen u parku tijekom svih dana trajanja festivala.

Poslijepodne, Kino Zona sa projekcijom filma „Božićna priča“ vraća se u školske klupe i druži sa učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole. Zadarski plesni ansambl svoju ljubav prema plesu podijelit će sa djecom iz Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire, u kojem će u jutarnjim satima Udruga mladih Ahimsa održati i Božićnu radionicu.

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!