Novosti

Informacije o festivalu

Mladi kreativci imaju sjajne vizije za uređenje zapuštene vojarne!

09.06.2017.

Tko su mladi arhitekti, pobjednici "Gradionice", koji su ponudili rješenja za uređenje zapuštenog prostora vojarne u ulici Stjepana Radića?

Postoji jedna kvalitetna struja u kojoj djeluje kritična masa mladih, sposobnih i entuzijastičnih ljudi. U ''menzi'' su u sklopu festivala KvartArt proglašeni pobjednici radionice "Gradionice" koju su organizirali Grad Zadar, Eko Zadar i Društvo zadarskih arhitekata.

Riječ je o sedam timova koji su se bacili na nimalo jednostavan zadatak: osmisliti put za razvoj ovog prostora bivše vojarne na Voštarnici, promisliti prostor i ponuditi primjenjiva rješenja s tzv. low budget elementima.

Pogledajte njihove radove ovdje!

Arhitektica Nina Ninčević kao jedna od moderatorica Gradionice kazala je kako je svih sedam timova bilo vrlo uspješno, posebno kada se u obzir uzme tako malo vremena za rad.

Na prvom mjestu rješenja su tima "ŽuTINEL" i "ZeleNIŠE".

"ŽuTINEL" (Zrinka Vrkić, Natalija Šarlija, Renata Petani) je ponudio intervenciju u centru obuhvatnog prostora (parking) koji bi transformirali u dnevni boravak, u kojem bi se nalazio svojevrsni amfiteatar i dio za opuštanje i sjedenje, poput ''tinela'' sa zelenilom, s mogućim komercijalnim i glazbenim sadržajima; uz jeftine materijale poput sjenila, paleta i boja, uz participaciju samih građana.

Prostor predstavlja srce same lokacije iz kojeg bi se nadogradili budući sadržaji i aktivnosti u obuhvatu.

"ZeleNIŠE" (Lucia Kalogjera, Denis Grubišić, Manolo J. Birkić) su se fokusirali na prostor menze/skate oaze s intervencijom u nišama, uz montažni kafić, crveni prolaz i palete. Ideja je prošupljiti zelenilo uz Crveni put te pomoću dobivenih niša stvoriti prostor za različite sadržaje. Uzima se modul drvene palete, koje se slažu jedna na drugu, te se time dobiva prostor na kojem se može boraviti unutar zelenila. Od paleta se stvara umjetna topografija umetnuta u zelenilo. Stvoreni prostor u zelenilu vizualno komunicira sa prostorom unutar zgrade Menze preko velikih prozorskih otvora. 

Mlade arhitekte posebno je pozdravila Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar, te Šime Erlić ispred Grada Zadra i kao član ocjenjivačkog suda, kazavši kako nema sumnje da se pokrenuo put prema tome kako bi ovaj prostor jednom mogao izgledati - kreativna i urbana zona grada Zadra.

Dugoročna vizija prostora je tu!

Publici je predstavljen i projekt koji se provodio u Zagrebu i Šibeniku, odnosno mladi arhitekti govorili su o svojim iskustvima ''transformacije grada'', u kojima se radi o preciznim intervencijama u javnom prostoru uz participaciju građana za bolji urbani život zajednice.

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.