https://www.traditionrolex.com/10

https://www.traditionrolex.com/10

Mladi kreativci imaju sjajne vizije za uređenje zapuštene vojarne! - KVART

Novosti

Informacije o festivalu

Mladi kreativci imaju sjajne vizije za uređenje zapuštene vojarne!

09.06.2017.

Tko su mladi arhitekti, pobjednici "Gradionice", koji su ponudili rješenja za uređenje zapuštenog prostora vojarne u ulici Stjepana Radića?

Postoji jedna kvalitetna struja u kojoj djeluje kritična masa mladih, sposobnih i entuzijastičnih ljudi. U ''menzi'' su u sklopu festivala KvartArt proglašeni pobjednici radionice "Gradionice" koju su organizirali Grad Zadar, Eko Zadar i Društvo zadarskih arhitekata.

Riječ je o sedam timova koji su se bacili na nimalo jednostavan zadatak: osmisliti put za razvoj ovog prostora bivše vojarne na Voštarnici, promisliti prostor i ponuditi primjenjiva rješenja s tzv. low budget elementima.

Pogledajte njihove radove ovdje!

Arhitektica Nina Ninčević kao jedna od moderatorica Gradionice kazala je kako je svih sedam timova bilo vrlo uspješno, posebno kada se u obzir uzme tako malo vremena za rad.

Na prvom mjestu rješenja su tima "ŽuTINEL" i "ZeleNIŠE".

"ŽuTINEL" (Zrinka Vrkić, Natalija Šarlija, Renata Petani) je ponudio intervenciju u centru obuhvatnog prostora (parking) koji bi transformirali u dnevni boravak, u kojem bi se nalazio svojevrsni amfiteatar i dio za opuštanje i sjedenje, poput ''tinela'' sa zelenilom, s mogućim komercijalnim i glazbenim sadržajima; uz jeftine materijale poput sjenila, paleta i boja, uz participaciju samih građana.

Prostor predstavlja srce same lokacije iz kojeg bi se nadogradili budući sadržaji i aktivnosti u obuhvatu.

"ZeleNIŠE" (Lucia Kalogjera, Denis Grubišić, Manolo J. Birkić) su se fokusirali na prostor menze/skate oaze s intervencijom u nišama, uz montažni kafić, crveni prolaz i palete. Ideja je prošupljiti zelenilo uz Crveni put te pomoću dobivenih niša stvoriti prostor za različite sadržaje. Uzima se modul drvene palete, koje se slažu jedna na drugu, te se time dobiva prostor na kojem se može boraviti unutar zelenila. Od paleta se stvara umjetna topografija umetnuta u zelenilo. Stvoreni prostor u zelenilu vizualno komunicira sa prostorom unutar zgrade Menze preko velikih prozorskih otvora. 

Mlade arhitekte posebno je pozdravila Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar, te Šime Erlić ispred Grada Zadra i kao član ocjenjivačkog suda, kazavši kako nema sumnje da se pokrenuo put prema tome kako bi ovaj prostor jednom mogao izgledati - kreativna i urbana zona grada Zadra.

Dugoročna vizija prostora je tu!

Publici je predstavljen i projekt koji se provodio u Zagrebu i Šibeniku, odnosno mladi arhitekti govorili su o svojim iskustvima ''transformacije grada'', u kojima se radi o preciznim intervencijama u javnom prostoru uz participaciju građana za bolji urbani život zajednice.

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!

https://www.traditionrolex.com/10