Novosti

Informacije o festivalu

Nives Rogoznica: Građani su oni koje trebamo uključiti u osmišljavanje prostora

14.06.2017.

Razgovarali smo s Nives Rogoznicom, voditeljicom projekta "Zelena transformacija - građanska participacija" i tajnicom jedne od zadarskih najaktivnijih udruga - Eko Zadar! Udruga ima želju pokrenuti projekt Urbanističkog plana uređenja prostora bivše vojarne

Kako se „Eko-Zadar“ uključio u KvartArt festival i kojim programima?

Za udrugu „Eko-Zadar“  sudjelovanje u KvartArt festivalu dio je projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ kojeg financira Zadarska županija, Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove, a koji se u jednom svome dijelu bavi zagovaranjem čuvanja zelenila u bivšoj vojarni Stjepana Radića i poticanjem participacije građana/ki u odlučivanju o budućnosti prostora ove bivše vojarne.

Kako bismo građane/ke koji inače ne posjećuju unutarnji dio ovog kompleksa, već eventualno samo institucije smještene u obodnim zgradama, u sklopu tog projekta organizirali smo dvije radionice pod motom „Oporaba je za sve“, a radilo se o radionicama oporabe tekstila i papira, točnije izrade uporabnih predmeta od otpadnog tekstila i novinskog papira.

Tiskali smo glasačke listiće na kojima su građani/ke mogli izraziti za koje sadržaje bi željeli da se realiziraju na prostoru ove bivše vojarne i tijekom tri tjedna, od 22. svibnja do 12. lipnja, postavili smo u Gradskoj knjižnici Zadar i u uredu udruge glasačku kutiju.

Također smo na stranicama udruge postavili i online anketu s istim ciljem. Za srijedu 14. lipnja s početkom u 18 sati u prostoru bivše menze koji je danas skate park organiziramo javnu tribinu  na temu „Jučer kasarna, danas bivša vojarna, što želimo sutra?“ gdje ćemo predstaviti rezultate ovakvog anketiranja građana/ki.

Kakav je tvoj stav o festivalu urbane kulture, koliko se pokazao opravdanim?

Naša očekivanja od festivala KvartArt bila su da dovede u unutarnji dio prostora bivše vojarne građane/ke koji u tom prostoru inače ne borave, a kako bi se upoznali s potencijalom ovog prostora i kako bi se u idućem koraku, za kojeg ćemo se zalagati, aktivno uključili u odlučivanje o njegovom budućem sadržaju.

Utoliko je festival premašio moja osobna očekivanja.

Tim Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra na organizaciji je radio mjesecima, a ideja se razvijala gotovo punih godinu dana, bili smo s njima u stalnom kontaktu i znam koliko je truda i rada stajalo iza ovako raznovrsnog programa, tako da cijelom timu mogu samo čestitati na rezultatima njihovog rada kojima su, jedan za većinu građana/ki , do sada nevidljivi prostor učinili prisutnim na mapi grada što je preduvjet svih budućih aktivnosti uključivanja građana u osmišljavanje budućnosti ovog prostora i sprječavanja devastacije zelenila koje se u njemu nalazi.

“Eko-Zadar“ je jedna od najaktivnijih zadarskih udruga, kako vam se ljudi mogu pridružiti i imate li neke nove projekte koje bi voljeli ostvariti u budućnosti?

Pristupanje u članstvo regulirano je Statutom; svaka osoba koja  je voljna sudjelovati u radu udruge i doprinijeti ispunjenu ciljeva udruge ispunjava pristupnicu i upitnik iz kojeg se mogu razabrati specifični interesi te osobe vezano uz naša područja djelovanja, a to su  ljudska prava, društveno poduzetništvo, održivi razvoj uključujući i održivu energetiku, te zaštita okoliša i prirode. Nakon toga o prijemu u članstvo odlučuje Glavni odbor.

Udruga ima četiri zaposlene osobe i mi konstantno pišemo i na natječaje prijavljujemo nove projektne ideje, ali da ostanem u temi razgovora; voljeli bismo u neposrednoj budućnosti u partnerstvu s Gradom Zadrom, Mjesnim odborom Voštarnica i Društvom arhitekata Zadra, te svim institucijama i neformalnim skupinama koje koriste prostor bivše vojarne Stjepana Radića provesti projekt kroz koji bi se, metodom participativnog odlučivanja građana/ki, došlo do Urbanističkog plana uređenja prostora ove bivše vojarne. 

Alba Miočev u Vruljici će oslikati Stube Slavoljuba Penkale!

26.06.2019.

Ovih dana pažnju javnosti osvojila je jedna mlada zadarska umjetnica. Autorica je nekoliko murala u Zadru, u Sisku je izradila remek-djelo u sklopu 4. festivala ulične umjetnosti Re: Think Sisak, a sada nam najavljuje novi projekt. Upoznajte Albu Miočev (FOTO: NIkola Čutuk, PIXSELL

"Bersa u kvartu": Zadar ima novi mural

24.06.2019.

Na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna je u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Završen treći KvartArt festival!

23.06.2019.

Nastupom riječkog rock benda Jonathan završio je u subotu, 22. lipnja KvartArt festival, ove godine pod sloganom "Stvarajmo zajedno"! A stvaralo se od 14. do 22. lipnja ne samo na Voštarnici u sklopu stare vojarne koja bi prema najavama trebala "udomiti" Centar za mlade, već i na Bilom Brigu. Tako se po prvi put ovaj sada već tradicionalni predsezonski događaj proširio i na druge kvartove.