Novosti

Informacije o festivalu

Rokerski početak KvArta 2023.!

30.06.2023.

Riffovi, dim, ples, skakanje, žestoko se prašilo prve večeri s Vošte gdje je otvoren Kvart festival, sjajnim nastupima zadarskih bendova Torpedo, Triggers i Alergija! Priča koja je započela na lokaciji između knjižnice i bivše devastirane vojarne ovo ljeto samo još jednom pokazuje koliko Zadranima "ovo triba" - najčešći je to komentar posjetitelja.

Guess who's back, back again!

Nije Eminem. Ali jednako je popularan.

Festival KvArt, u četvrtak se vratio na mjesto gdje je i prije 6 godina počeo. Voštarnica, Gradska knjižnica, te cijeli prostor iza iste, koji se polako ali sigurno glanca i štanca za oazu za mlade i kreativne u Zadru.

Kako će se zvati ta hardver zgrada (Centar za mlade) manje je važno, jer KvArt je bio i ostao inkubator softvera, potencijala, sadržaja koji pokreće umjetnost i stvaralačku snagu ovog grada. U svim domenama koje možete i ne možete zamisliti!

Program je započeo radionicom
Sam Festival odvija se na nekoliko punktova, odmah na početku dočekuje vas vesela craftmarket ekipa i Jam session corner, a dobro je i putem plakata prisjetiti se kako je sve započelo, uz niz fotografija na kojima ste možda baš vi?

U Dnevnom boravku imali smo priliku družiti se i opustiti, a tu je gostovao i dvojac Vedran Mlikota i Saša Ružić sa svojim programom stand up ljubavne poezije i šansone. Topli prolaz koji povezuje Knjižnicu i Centar za mlade odlična je "kulisa" sa svjetlosnim efektima, pokazalo se čim se malo smračilo. 

Mladi Zadrani pokazali su svoj hommage umjetnicima Mirou i Banksyu. Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u fokus je stavio apstraktnu umjetnost. Sve je započelo od ideje do realizacije - scenskih kostima, pod budnim okom naše Marije Šarić Ban.

U Džungli pored Menze i točno ispod murala by Lonac, održan je zanimljiv program.

Ljudi koji u Zadru otkrivaju i potiču mlade talentirane plesače i glumce, Vinko Radovčić i Nena Jurišić, podijelili su s nama svoja iskustva i koliko ih rad s djecom i mladima mijenja same. Iz godine u godinu, iz projekta u projekt. Nije lako, biti koreograf i redatelj, mnogo su oni više od toga. To zna svatko tko prati rad Drame plus i Geste, kulturno umjetničkih proteina našeg grada.

Na istoj lokaciji je predstavljena zbirka Dalmacija Noir. Suradnja Panacee i udruge ZaPis te urednice Marine Vujčić rezultirala je intrigantnom zbirkom kratkih priča obogaćene i noir fotografijama. O knjizi su govorili Iva Pejković, Želimir Periš i Mirko Jamnicki Dojmi, a moderator Frane Herenda također je jedan od autora priče i koordinator za pripremu i distribuciju. Zbirka je prava poslastica za sve željne napetog štiva s dozom mediteranskog dišpeta i humora. Pronađite je na štandovima KvArta!

Zadarski crafteri kao prave pčelice idu od festivala do festivala. Svaki dan KvartArt-a od 19h, u Backstage zoni crafteri će imati priliku predstaviti svoje unikatne, ručno raðene proizvode.

Podržava se lokalna craft scena i daje im se mogućnost da se direktno upoznaju sa svojim kupcima i promoviraju svoje proizvode. Pronaći možete sve od nakita, modnih dodataka, ukrasa za kosu, keramike pa do prirodne kozmetike i knjiga.

Svega pomalo pripremili su za vas - Artemis dizajn nakit, Beadway by Kate, Bovi by Božena, Go-go rukotvorine keramika, iglicahandmade nakit, OPG Dalnature prirodna kozmetika, Potonka.handmade, SunflowersbyAna, Tinka.upcycled.handmade, udruga Mala filozofija, udruga ZaPis!

U Backstageu je udruga Prizma omogućila svima da se okušaju u jam sessionu. Osigurali su i instrumente! Boris Cikač vodio je radionicu umjetničke instalacije. Jedna takva već je niknula na KvArtu!

A zahvaljujući ekipi u food trucku, Picnic Mingle and fun, nitko nije ostao gladan i žedan! Osim hrane na Kvart Artu nude i sve vrste Ginova i Spritzeva koje rade s domaćim sirupima.  Picnic ponuda uključuje četiri izvanredna burgera, sporo kuhane obraze i batate sa raznim toppingsima. 

Prije svirke, prve od ukupno 4 koliko traje festival, Antonio Šarić otvorio je prvi Live podcast Svijet oko mene i ugostio bendove Torpedo, Triggers i Alergiju. A kakva je to svirka bila, mnoge je vratila u dobra stara vremena kada je u Zadru rock i punk scena bila itekako jaka. 

I danas se vidimo na KvArtu! Očekuje nas ponovo Craftmarket, potom rasprava o javnim prostorima po mjeri mladih, književni susreti, filmski kviz i koncert uz Kliniku Denisa Kataneca - svakako ne propustite i Silent party ! Bit će ludo i nezaboravno.

Donosimo mali podsjetnik na program:

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!