Novosti

Informacije o festivalu

Subota na KvartArtu: Šah i voćna salata u hladu, pa 35 metara u vis!

03.06.2017.

Sjedim na tapeciranoj paleti u debeloj hladovini, jedem ražnjiće od voća s bademovim mrvicama i čokoladom, pijem limunadu, a iznad mene je dizalica Vatrogasne postrojbe koja se penje na 35 metara. Ne, ovo nije vizija Salvadora Dalija, ovo je KvartArt festival u Zadru! I danas smo u kvartu Voštarnica na urbanom festivalu koji je svojim programom potpuno oživio zapušteno područje bivše vojarne u ulici Stjepana Radića, prve susjede Gradske knjižnice Zadar.

Sjedim na tapeciranoj paleti u debeloj hladovini, jedem ražnjiće od voća s bademovim mrvicama i čokoladom, pijem limunadu, a iznad mene je dizalica Vatrogasne postrojbe. Ne, ovo nije vizija Salvadora Dalija, ovo je KvartArt festival u Zadru! I danas smo u kvartu Voštarnica na urbanom festivalu koji je svojim programom potpuno oživio zapušteno područje bivše vojarne u ulici Stjepana Radića, prve susjede Gradske knjižnice Zadar.

U razgovoru s Katom koja vodi radionicu "Mali kuhari" za mališane doznajemo kako pripremiti zdrav i ukusan doručak.

Male ruke spremno su i spretno krenule na izradu voćnih salata, limunade narančade, te malih sendviča. "Ovo je stvarno odlična ideja. Gledali smo kako su pripremali ovaj prostor, ali kad su došli svi ti ljudi, nisam mogla ni zamisliti da će biti tako dobro. Baš je ovo falilo u gradu'', kaže Kate.

KvartArt šah

Da, upravo su ljudi oživjeli ovaj prostor, a posebno mališani koji se se okupili na turniru u šahu - to su članovi kluba Casper koji već dugo djeluju upravo na Voštarnici. Popričali smo s gospodinom Veljkom Šagi, voditeljem kluba Casper. On nam je vrlo brzo razbio sve predrasude o šahu kao igri za odrasle.

Naime, ekipa Casperovaca predškolske je i ranije školske dobi, ali su pravi majstori! Na stolu u Kvartu vidimo njihova odličja, medalje i pehare, Casper je definitivno pravi ''inkubator malih genijalaca"! Šesnaest crnih i bijelih figura drevne igre njima predstavljaju nešto lijepo, poučno, zabavno i izazovno, daleko je to od zurenja u smartphone i tablete...

"Mislim da je ovo sjajno napravljen festival. Cilj je upravo da mladi nešto rade, sve treba mladima prepustiti i vidite kako to dobro ide. Tako je i ovo odlično zamišljeno, naša djeca su tu, s njima su i roditelji, svi su jako zadovoljni! Mi inače imamo svoje prostorije, ali ovo nam je odlična prilika da malo izađemo iz svojih prostorija i da se pokažemo i povežemo s drugim udrugama", poručuje nam Šagi. 

Casper djeluje također u jednom od prostora bivšeg kompleksa zadarske vojarne "Franko Lisica" koji je prije nekoliko godina zahvaljujući podršci roditelja, privatnim donacijama i Gradu Zadru, koji je prepoznao vrijednost kluba, obnovljen i u njemu se provode programi i turniri. Ljeti se turnir organizira na otvorenom, pod borovima, na zemlji, u kojem svi mali casperovci guštaju.

*Ekipa je guštala danas i na dizalici vatrogasaca s koje se pruža nevjerojatan pogled na dvorište Kvartarta ... i grad ! 17. lipnja ponovo ćete imati priliku (od 10 do 13 sati) jer tada će ponovo doći dizalica u kvart! *

 

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!