https://www.traditionrolex.com/10

https://www.traditionrolex.com/10

Subotnje chillanje na KvartArtu: Bridž, "svjetlosne instalacije" i Tribute to Game of thrones - KVART

Novosti

Informacije o festivalu

Subotnje chillanje na KvartArtu: Bridž, "svjetlosne instalacije" i Tribute to Game of thrones

03.06.2017.

Bili smo na poslijepodnevnom chillanju na KvartArt festivalu, "ispleli" svjetleće instalacije, zaigrali bridž, degustirali krekere, upoznali obožavatelje Game of thrones serijala i još mnogo toga!

Jakov Perica mladi je umjetnik koji je ekipu na festivalu KvartArt pošteno zaposlio. Elastični flourescentni konac koji namotavate na čavle pribijene u razmacima od po 2 centimetra na drvenim kolutovima samo su dio jedne lude priče, a ona oživljava kada se upali svjetlo i tada instalacija koju ste ''namotali'' vlastitim rukama (a pritom meditirali) dolazi u svom punom sjaju!

Ekipa iz Li.bara donijela nam je krekere, a cijelo poslijepodne ispijala se i kavica, sokovi, u debeloj hladovini "Dnevnog boravka" između Gradske knjižnice i stare vojarne.

"Ja sam se ovim počeo baviti sasvim slučajno, inače završio sam strukovnu školu, ali ovo mi je postao hobi. Nažalost, nema baš previše festivala gdje se mogu prezentirati ovakvi radovi. Sve je vrlo jednostavno, nema pravila, možete raditi kako želite, a onda vidite rezultate na svjetlu'', kazao nam je Jakov. Također, kaže kako se nada da ovaj festival neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

"Ovaj prostor je odličan za ovakve stvari. Bilo bi super kada bi se takvi događaji i nastavili.''

U dnevnom boravku KvartArta upoznali smo i 17-godišnju Doris Harbaš, učenicu Prirodoslovno-grafičke škole koja se nalazila - iza objektiva. Ona snima reportažu kao školski projekt, a njezina profesorica Anamarija Ivković za to je vrijeme i sama ''plela'' instalaciju Jakova Perice.

Otkrila nam je da snima razgovor s akterima Festivala te nekoliko različitih kadrova koje će onda uz glazbu u podlozi montirati i prezentirati u školi.

U susjednom kantunu Dnevnog boravka stacionirala se jedna od za KvartArt najaktivnijih udruga - CINAZ - koja je organizirala Tribute to Game of thrones igru, pa smo provjerili o čemu se radi.

Moreno (17) nam kaže da je to igra koju može igrati svaki dan, optimalan broj igrača je od 3 do 6, a naravno, ako ste zaljubljenik u fantasy, to je sjajna zabava. Poznavateljima lika i djela Georgea Martina ovo je nešto što se ne smije propustiti.

Susreli smo na KvartArtu i Moranu Rogić, voditeljicu udruge CINAZ koja inače svoje prostorije (klub mladih Klooz) ima na Poluotoku. Brojne su aktivnosti kojima se bave tijekom godine, usmjereni su na mlade, ali ovom prilikom pokušali su festivalu ponuditi i program u kojem se vrlo lako mogu prepoznati i malo stariji, otkriva nam Morana.

"Mi smo za festival pripremili čak šest različitih aktivnosti, i trudili smo se da pronađemo one aktivnosti koje bi mogle zanimati i djecu i mlade, ali i malo starije građane. Kada su nas pozvali iz Grada Zadra da sudjelujemo na Kvartart festivalu, odmah smo bili oduševljeni samom idejom događanja.

Takvih manifestacija nedostaje, jer nekako ljeti se sve usmjerava na kulturnu i turističku ponudu u staroj gradskoj jezgri, ali malo je toga za same građane. Posebno mi je drago što se ovdje razvija jedna kultura dnevnog boravka na otvorenom , takvih događanja ima u drugim zemljama na festivalima, to je uobičajena pojava. Koncept living streets je odličan i nadam se da će opstati u Zadru.

Ako festival i ne zadovolji ove godine, treba biti uporan i ne odustajati, treba usaditi naviku dolaska na ovakve manifestacije koje su za građane besplatne i otvorene, gdje se mogu osjećati dobrodošlo'', zaključuje Morana.

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!

https://www.traditionrolex.com/10