Novosti

Informacije o festivalu

Upoznajte tamnu stranu Dalmacije @KvArt festival

27.06.2023.

Zbirka priča o crnoj kronici i tamnoj strani Dalmacije naslova "Dalmacija noir", izdana u nakladi Panacea i na inicijativu udruge ZaPis, bit će predstavljena u "Džungli", iza Gradske knjižnice Zadar, u sklopu festivala KvArt, u četvrtak 29. lipnja od 20:30 sati!

Zbirku priča predstavit će Frane Herenda u ulozi moderatora, Želimir Periš, Mirko Jamnicki Dojmi i Iva Pejković.

“Dalmacija nije samo plavetnilo neba i mora, blještavilo sunca i plaža, hedonizam spize i vina s opijajućim mirisima Mediterana, sa zvučnom kulisom cvrčaka i galebova. Dalmacija ima i svoju tamnu stranu, svoj noir, kojeg se u ovoj zbirci dohvatilo 15 pisaca kako bi zapisali svoje priče u žanru koji na vidjelo iznosi i dalmatinsku crnu kroniku", napisala je urednica Marina Vujčić.

Dalmatinski mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti.
Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta...


Autori čije su priče uvrštene u zbirku su Želimir Periš, Maša Kolanović, Jurica Pavičić, Ana Vidov, Lada Vukić, Marija Zekanović, Frane Herenda, Ivica Perinović, Mirjana Mrkela, Robert Nezirović, Iva Pejković, Igor Eškinja, Veronika Santo, Mirko Jamnicki Dojmi i Marijana Dokoza.

Priče prate fotografije zadarskih fotografa Aleksandra Bonačića, Adrijane Vidić, Jerolima Vulića, Tihomira Franova i Kažimira Markulina.

Vojko V i Silent party za finale KvArt festivala

03.07.2023.

Posljednja večer KvArt festivala bila je itekako "užgana"! Vojko V, najpopularniji reper i društveni komentator u Hrvatskoj, pobrinuo se za sjajnu atmosferu u "Dnevnom boravku", a zabava je nastavljena na Silent partyu u skate parku Menza.

Hiljson Mandela u Zadru: Niste normalniii !

02.07.2023.

Kvart Zadar, niste normalniii, poručio je Hiljson Mandela s pozornice na Vošti u subotu gdje je publika ovom najpopularnijem dečku sa zagrebačke Trešnjevke pokazala da "trap nije umro".

Drugi dan KvArta: Mladi i aktivizam, žensko pismo, klinika Denisa Kataneca

01.07.2023.

Drugi dan KvArta u fokus je stavio mnogo toga, a mi vam donosimo izvješće!